geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Hoe gaat het drukken van boeken in z’n werk bij een printing-on-demand-uitgeverij?

Hoe gaat het drukken van boeken in z’n werk bij een printing-on-demand-uitgeverij?

Wanneer de correctieronde ten einde is, wordt de volgende fase voorbereid: het drukken van je boek. Je boek was tot nu toe een digitaal bestand. Nu breekt de drukfase aan en worden de digitale bestanden omgezet naar een fysiek exemplaar. Hoe werkt dat precies, een boek drukken? En hoe lang duurt het voordat het boek op de mat ligt?

De drukmethode: printing-on-demand

Het drukken gaat bij een digitale uitgeverij als Boekscout anders dan bij een traditionele uitgeverij. Traditionele uitgeverijen laten boeken in offset drukken, terwijl een digitale uitgeverij de boeken digitaal laat printen met de printing-on-demand methode (POD). Strikt gesproken ‘drukken’ wij de boeken niet, maar ‘printen’ wij de boeken. Omdat ‘drukken’ echter zo synoniem is geworden met het maken van boeken, worden de termen door elkaar gebruikt.

Offsetdruk is peperduur, want er zitten veel voorbereidingskosten aan. Daarom haalt de traditionele uitgeverij de kosten er alleen uit wanneer er vele duizenden boeken tegelijk worden gedrukt. Dit brengt grote voorraden met zich mee.

Bij POD is het mogelijk om slechts één boek per keer te drukken, waardoor je dus geen voorraden hoeft aan te leggen. Dat is in onze ogen logischer bij boeken van een beginnend auteur.

In kwaliteit maakt het tegenwoordig niets meer uit. Beide drukmethoden kunnen zwart en kleur drukken. Als je een gedrukt boek naast een geprint boek legt, zie je nagenoeg geen verschil.

Zie “Wat bepaalt jouw kans bij een traditionele uitgever?” om meer te lezen over de uitgeefkansen bij een traditionele uitgeverij.

Het digitale bestand

Zodra het licht om te drukken op groen staat, maken wij de bestanden definitief. Dat houdt in dat de productiebestanden worden omgezet naar printbestanden van een hoge resolutie. We zorgen er bovendien voor dat er lijnen op de cover komen te staan, zodat de drukker kan zien waar de machines moeten snijden. Daarna gaan de bestanden richting de drukker. De drukker haalt deze printbestanden binnen en voorziet deze bestanden van de juiste instellingen voor druk. Het echte werk kan beginnen!

Cover

Printer

De bestanden worden naar de printer gestuurd. Er zijn zowel zwart-wit- als kleurenprinters. De machines lijken in niets op de gewone thuisprinters. Ten eerste zijn de printers een stuk groter. Stel dat de printer een grote doos was, dan zouden er gerust zo’n vijftien mensen gehurkt in kunnen zitten. De apparaten werken bovendien veel sneller dan de gewone thuisprinters. De zwart-witmachine print in totaal 250 pagina’s per minuut. Op elk vel passen meerdere boekenpagina’s. Als er meerdere boeken besteld worden, worden dezelfde pagina’s naast elkaar afgedrukt.

De printer werkt met toner, toner is een droge poederinkt. De inkt wordt verhit en dankzij magnetische spanning komt het op de juiste plaats terecht. Het werken met toner heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste is de kwaliteit. De covers worden los van de binnenwerken geprint.

Als de omslagen zijn afgedrukt, hebben ze van zichzelf een matte finish. Tegenwoordig wordt het merendeel van de boeken niet verder afgewerkt: mat is de maatstaf. Sommige boeken krijgen nog een aparte, glanzende laag over hun cover. Deze boeken hebben een glanzende finish.

Luchtvochtigheid

Om de boeken mooi te houden als ze af zijn, werkt de drukker nog met een klein trucje. Als je door een drukkerij loopt, zal je opvallen dat er in alle ruimtes apparaten hangen die af en toe een wolkje nevel uitblazen. In een drukkerij is het belangrijk dat de luchtvochtigheid hoog blijft, zo rond de 50 procent. Als er een lage luchtvochtigheid is, gaan de boeken golven. Dat houdt in dat de pagina’s kromtrekken. Dat is vooral in de winter een uitdaging, want dan is de lucht een stuk droger.

Snijden en lijmen

De volgende stap in het proces is het op maat snijden van de pagina’s en de cover. Het snijden van de boeken gebeurt in grote machines die met de hand worden bestuurd. Eerst gaan de vellen doormidden. Daarna worden de pagina’s voorgesneden. Bij het voorsnijden snijdt het apparaat net langs de snijlijnen. Het apparaat gaat niet precies langs de snijlijn, want er moet nog gefreesd worden en schoongesneden.

Een volgende machine gaat langs de snijranden bij de rug en maakt de randen ruw. Diezelfde rand gaat vervolgens langs een grote schijf met lijm. Door de randen wat ruwer te maken, hecht de lijm beter en laat de cover niet los. Alle pagina’s vallen uiteindelijk in een vak. De cover komt om de pagina’s heen te liggen en het apparaat duwt de rug in de gelijmde randen.

De pagina’s zitten nu netjes aan elkaar vast en zijn voorzien van de softcover. Toch is het boek nog niet helemaal af. Hoewel de machine ervoor zorgt dat alle pagina’s netjes op elkaar komen te liggen, kan het zijn dat de pagina’s tóch net niet helemaal mooi op elkaar aansluiten. Als je een boek dan voor je zou zien liggen, zouden de randen van het boek ribbelig zijn en niet mooi glad. Alle randen worden daarom nog eens extra gesneden, dit heet schoonsnijden. Het boek gaat daarvoor in de driesnijder. De driesnijder snijdt langs alle randen, behalve de rug. Daarna moet het boek even rusten, want alle lijm moet drogen. Als je het boek meteen opent, laten de pagina’s namelijk los. De droogtijd bedraagt zo’n 15 minuten.

Controle

Als bovenstaande stappen zijn doorlopen, is het boek klaar! Na een laatste controle door de drukker, wordt het allereerste exemplaar van het boek op het kantoor van Boekscout afgeleverd. Degene die het boek heeft vormgegeven beoordeelt het eindresultaat. Is het boek geschikt en is het gereed voor verkoop? Dan krijg jij dit allereerste exemplaar toegestuurd. Dat is een mooi moment. Het is namelijk echt de allereerste versie en het is ook de eerste bekroning van al het werk dat je erin hebt zitten!

De bestellingen kunnen doorgevoerd worden!

Als het eerste exemplaar is goedgekeurd, is het boek klaar voor de volgende orders. De levering gaat zo snel als bij de huidige stand van de techniek mogelijk is. Het werkt zo: zodra we de betaling hebben ontvangen, wordt de bestelling aan de drukker doorgegeven. De drukker print de boeken en stuurt ze vervolgens per post naar de klant toe. Het gehele drukproces neemt slechts twee werkdagen in beslag. Daarna ligt de levertijd in handen van de post. Het maakt voor de drukker niet uit of de bestelling één exemplaar betreft of honderden. De totale levertijd van boeken binnen Nederland en België bedraagt tussen de 3 en maximaal 5 werkdagen.

Tot slot

Zo, nu weet je hoe een digitaal bestand uiteindelijk een fysiek exemplaar wordt. Van bestanden omzetten en snijlijnen toevoegen tot printen, eventueel lamineren, snijden, de cover vastlijmen en tot slot bijsnijden. Er vinden dus heel wat handelingen plaats voordat het boek op de deurmat valt!

Uitgeven

Thema's