geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Vijf Tips bij het schrijven van een (spannend) jeugdboek

Ben je bezig met een thriller voor een jeugdig publiek of heb je al een manuscript klaarliggen? Met deze tips helpen we je graag op weg om je spannende jeugdboek helemaal af te maken. Jeugdboekenschrijfster Mel Wallis de Vries, bekend van onder andere Wreed, Shock, Vals en Wild, schrijft al sinds 2005 spannende jeugdboeken en won al zes keer de Prijs van de Jonge Jury. Voor alle auteurs die graag aan de slag willen met een jeugdboek, geeft zij aan Boekscout vijf van haar gouden schrijftips.

1.    Begin met actie, en bewaar de uitleg voor later

Dit is een van de belangrijkste tips. Maak je eerste hoofdstuk of bladzijde zo spannend mogelijk. Laat iemand ontvoerd worden, pijn lijden, doodgaan; verzin maar wat!
Zorg er in ieder geval voor dat je lezer direct in het verhaal valt, waardoor veel vragen worden opgeroepen. Je lezer zal daardoor willen weten hoe het verhaal afloopt en je boek moeilijk kunnen wegleggen.

2.    Verstop de oplossing aan het begin

Een spannend verhaal schrijven is te vergelijken met puzzelen. In elk hoofdstuk moet je puzzelstukjes (hints) verstoppen, zodat de lezer aan het eind van het boek de puzzel kan oplossen. Zorg er in ieder geval voor dat je de lezer te slim af bent, en maak de oplossing niet te makkelijk!

3.    Actie, actie, actie!

Een spannend verhaal zonder actie, is incompleet en wordt al snel slaapverwekkend. Dus laat je hoofdpersoon maar in het donker fietsen, met de verkeerde vrienden omgaan, en domme beslissingen nemen. Het zal je verhaal des te interessanter en spannender maken.

4.    Geef de hoofdpersonen weinig tijd

Maak het je hoofdpersonen maar flink lastig. Als je hoofdpersoon jaren de tijd krijgt om rampspoed te voorkomen, dan zullen de meeste lezers teleurgesteld afhaken. Maar als je diezelfde hoofdpersoon een dag geeft om zijn leven te redden, hou je de tijdsdruk en daarmee de spanning er goed in. Op die manier zal je boek sneller een pageturner worden.

5.    Schrijf niets wat je zelf niet zou willen lezen

Je bent zelf je beste testpersoon. Lees je eigen boek na, en probeer je in te leven in je lezer: vind je het boek spannend, ben je nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder gaat? Probeer altijd een boek te schrijven waarvoor je zelf ook naar de boekhandel zou gaan.

Succes met schrijven!
Mel Wallis de Vries

Schrijftips

Thema's