geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Vijf Tips bij het schrijven van een autobiografie

Iedereen heeft herinneringen die zo veel impact hebben dat ze je altijd bij zullen blijven. Maar wat als je jouw levensverhaal op papier wilt zetten, zodat je dit met anderen kunt delen? Waar begin je en wat is nu precies de moeite waard om te vertellen?

Om direct met de deur in huis te vallen: jouw verhaal is de moeite waard om verteld te worden. Dat is regel nummer één. Elk verhaal is bijzonder. Wij geven je graag een aantal tips mee om je biografie helder op papier te krijgen.

Covers

Tip 1. Begin bij het begin: verzamel herinneringen

Herinneringen worden op verschillende manieren opgeslagen. Pak je oude fotoboeken er weer eens bij of bekijk filmpjes die je destijds hebt gemaakt tijdens een vakantie of bijzondere gebeurtenis. Ook spullen uit de oude doos kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. Dompel je goed onder!

Tip 2. Maak een plan: wat is je doel?

Bedenk met welke intentie je jouw persoonlijke verhaal op papier gaat zetten. Wat is je einddoel en wat zou je de lezer willen meegeven? Dit maakt het begin een stuk gemakkelijker. Een autobiografie schrijven betekent overigens niet dat je jouw gehele levensgeschiedenis op papier zou moeten zetten. Het kan zijn dat een ongeluk of een ziekte ervoor heeft gezorgd dat je leven drastisch is veranderd. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om een kortere periode te beschrijven.

Zaak is dat je die elementen uit je leven haalt die een breder publiek zullen aanspreken. Daaraan kun je dan alles ophangen. Ben je drie keer gezakt voor examens? Heb je een grote prijs in de Staatsloterij gewonnen? Heb je een ernstige ziekte overwonnen? Ben je werkloos geraakt? Focus je op de gebeurtenis van je keuze, en beschrijf je leven langs die lijnen. Je lezers worden daardoor langs die herkenbare paden geleid. Ze kunnen zich specifiek in die gebeurtenis inleven en in de gevolgen ervan. Dat maakt jouw levensverhaal voor een breed publiek interessanter.

Tip 3. Lees biografieën van anderen

Het klinkt misschien gek, maar je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden als het gaat om het ontdekken van een bepaalde invalshoek. Het lezen van andermans autobiografie kan je helpen om nieuwe ideeën op te doen voor interessante aanknopingspunten.

De Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator Stephen Fry is een man met een kleurrijk verleden. Een verleden dat vele diepte- maar ook absolute hoogtepunten heeft gekend. Als inspiratie kan je hier ontdekken wat hem ertoe heeft aangezet om zijn verhaal op papier te zetten.

Tip 4. Wees niet bang om te schrappen en te herschrijven

Schrappen en herschrijven zijn belangrijke onderdelen van ieder schrijfproces. Kijk kritisch naar wat je eerder hebt geschreven en durf een rode pen te pakken om overbodige passages te verwijderen. Juist met een autobiografie loopt een schrijver snel het gevaar om te veel op te schrijven. Dat is ook niet zo gek: het is een heel persoonlijk verhaal en passages schrappen kan daardoor erg lastig zijn. Toch komt het je boek vaak ten goede om kritisch naar alle tekst te kijken!

Leg je verhaal ook eens weg en pak het er op een ander moment weer bij. Door je verhaal even weg te leggen en het later weer na te lezen, kun je heel anders naar het gebruikte perspectief, de personen of personages en dialogen gaan kijken.

Daarnaast is het aan te raden om jouw tekst uit handen te geven, zodat een ander je verhaal kan voorzien van feedback. Bepaalde situaties kunnen voor jou heel duidelijk zijn, maar voor een ander niet direct.

Tip 5: autobiografie of toch roman?

Een biografie is niet altijd de meest geschikte vorm voor jouw levensverhaal. Wees je bijvoorbeeld bewust van het feit dat je voor alle personen die in je boek worden genoemd en echt bestaan, schriftelijk toestemming moet hebben.

In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om die toestemming te regelen. Dan kan het de overweging waard zijn om je verhaal te romantiseren en het in het genre ‘roman’ uit te brengen.

Door je persoonlijke verhaal om te schrijven naar een roman kan je soms ook een breder publiek bereiken. Maak de afweging in welke vorm je verhaal het meest gelezen zal worden!

Schrijftips

Thema's