geeft je boek uit
professioneel en zonder kosten

Structuur in je tekst

Hoe deel je je manuscript nu goed in? En kan dat gewoon in Word? Het eerste antwoord vind je hier en het tweede antwoord is ja! Dat kan gewoon in Word. Naast alle handige functies van Word, kun je ook zelf nog iets doen om jouw tekst beter leesbaar te maken: je kunt alinea’s maken. Dit zijn als het ware de bouwstenen van je tekst. Of je nu fictie of non-fictie schrijft: we raden je sterk aan om gebruik te maken van alinea’s, omdat ze ervoor zorgen dat jouw tekst niet één groot blok wordt. In deze post zullen we je uitleggen hoe je een (goede) alinea kunt maken.

Wat is een alinea?

Een alinea is een stuk tekst van meerdere zinnen die over één onderwerp gaan. Een alinea heeft altijd één kerngedachte. Een voorbeeld is de alinea hiervoor, de introductie. In die alinea is het onderwerp of de kerngedachte: waar gaat deze kennisbankpost over? Bovenstaande alinea is er een voor een non-fictie tekst, maar ook fictieve verhalen, zoals jeugdboeken of romans hebben alinea’s.

Alinea’s zijn weer onderdeel van een paragraaf. Een paragraaf bestaat dus uit meerdere alinea’s achter elkaar. Ook een paragraaf heeft een onderwerp. De paragraaf is weer onderdeel van een hoofdstuk.

Zo zie je maar dat het woord bouwsteen inderdaad goed past. Van groot (hoofdstuk) naar klein (zin) geef je jouw manuscript steeds iets meer structuur.

Structuur Pyramide

Hoe maak je een alinea?

Een alinea begint altijd op een nieuwe regel. Om jouw alinea’s te onderscheiden van elkaar, kun je twee dingen doen:

  1. Je drukt één keer op enter. De volgende zin begint dan op een nieuwe regel, maar er zit geen witregel tussen de regels. In plaats daarvan, begin je de eerste zin van de nieuwe alinea door in te springen. Hoe je dat kunt doen, hebben we hier voor je uitgelegd, in punt vijf.
  2. Je drukt twee keer op enter. Hierdoor vormt een witregel en zie je duidelijk onderscheid tussen twee alinea’s.

Let op: je kiest altijd één van de twee opties en je gebruikt ze niet tegelijk.

Wat is een goede alinea?

  1. Geef je alinea één onderwerp. Wil je overgaan naar een volgend onderwerp? Dan is dit vaak een nieuwe alinea.
  2. Maak je alinea niet te lang. Een paar zinnen is vaak voldoende.
  3. Schrijf je non-fictie? Zorg dan dat je één of twee kernzinnen schrijft die de alinea samenvatten. Meestal zijn dit de eerste en de laatste zin. Eigenlijk zou een lezer ook door alleen die twee zinnen te lezen moeten snappen wat je wil zeggen. In een fictief verhaal is dit niet nodig.
  4. Let erop dat jouw alinea’s onderlinge samenhang hebben. Dit betekent dat de ene alinea logisch op de andere moet volgen. Schrijf je een roman, en volgt de volgende alinea eigenlijk niet logisch op de vorige omdat je bijvoorbeeld een grote tijdsprong maakt? Dan kun je nadenken over of je misschien niet naar een volgende paragraaf of zelfs een volgend hoofdstuk moet gaan.

Tot slot

Met bovenstaande tips moet je een heel eind komen, maar staar je ook weer niet helemaal suf op je alinea’s. De ene persoon maakt nu eenmaal grotere of kleinere alinea’s dan de ander. Er zijn geen vaste regels en bovenstaande is vooral een richtlijn. Wat we je in ieder geval wel willen meegeven is om in ieder geval wel alinea’s te maken. Stel je je deze post maar eens voor als een grote lap tekst zonder witregels, had jij het dan willen lezen?

Opmaak

Thema's